9 EASY STEPS TO SHAVE A BABY’S HEAD AT HOME

cukur or notIntroduction (English Version, Bahasa Melayu version kat bawah)

There are many views and opinions on shaving a newborn baby’s head. Many believe by doing so, the baby’s hair will grow healthier and much more beautiful. Whereas, some are of the opinion that it will stunt the growth of the baby’s hair.

Now, which one is correct?

The Prophet s.a.w. said,

“The boy is mortgaged by his ‘Aqiqah; slaughtering should be done for him on the seventh day, he should be given a name, and his head should be shaved.”

(Jami` at-Tirmidhi Vol. 3, Book 17, Hadith 1522)

 

In accordance to the Sunnah, Rasulullah s.a.w. had performed the aqiqah for His grandsons, Hasan and Husin, on the seventh day after their births and had given their names and shaved their heads on the same day. Their shaved hair was weighed and the equivalent value in silver was donated to the poor. Some scholars now believe that gold can also be used to replace silver. It is also encouraged to perform the ‘tahnik’ on the seventh day after the baby’s birth.

 

Why is it important to shave the head? A certain greasy substance and fat from the mother’s womb usually gets stuck onto the baby’s scalp during birth and can only be properly cleaned by shaving the baby’s head. Islam encourages the act of shaving the head bald to rid of any excess from the womb which will encourage hair to re-grow much healthier. Furthermore, the baby will feel more comfortable and those who have scalp irritation can be easily monitored. There are also babies who experience scaling of the scalp or acute cradle cap. In such cases, shaving the head will make it easier for doctors to monitor and administer the proper treatment.

 

How to shave a baby’s head:

  1. Prepare the necessary utensils required such as a pot filled with warm water, a razor, antiseptic liquid, cotton buds and 2 towels.
  2. Clean the baby’s hair with shampoo to avoid infection should any cuts occur during shaving.
  3. Lean the baby’s head to your elbow which will ensure that there are no obstructions during shaving.
  4. Endeavour to make the baby and yourself as comfortable as possible. Eg. shave in a well-ventilated and quiet room.
  5. Wet the baby’s hair with warm water using a towel or facial cotton wool. Make sure the hair is nicely damp but not too wet.
  6. Trim the baby’s hair as short as comfortably possible before shaving to ease the process.
  7. Stretch the skin folds of the baby’s head using your index and middle fingers; and proceed to shave carefully interspersed with cleaning the remnant strands of hair on the razor with warm water.
  8. Begin with the baby facing upwards, followed by turning the baby’s head slowly backwards while a hand cradles the baby for easy viewing.
  9. In the event of an injury and to prevent further infection, dry the baby’s head first before applying the antiseptic on the wound with a cotton bud.

According to experienced caretakers, after shaving, you can apply crushed ‘daun asin’ (cekur manis) on the baby’s head to keep it cool. Many parents nowadays hold a special ceremony to shave the baby’s head, accompanied by marhaban, selawat and special recitals (berzanji) while the baby is carried around and shaved by the audience.

 

But what makes the occasion not in accordance to the sunnah is when the baby’s head is not completely shaved after the event and no reward is obtained by merely trimming a little of the baby’s hair.

“The baby’s head is not completely shaven at the time of the event as this may injure the child, (so) trim a little…after the guests leave (proceed) to shave all the hair, which is the sunnah. The shaved hair should then be weighed and calculate the equivalent to the price of gold or silver. Donate/sadakah the money to the needy. ” – Ustaz Azhar Idrus- From my opinion, it is not wrong to hold an aqiqah ceremony to celebrate your newborn baby.

However, it should be done moderately and without wastage. We should not unnecessarily add onto the sunnah of our beloved Prophet s.a.w. which may end up becoming something that is against the requirements of Islam. The event should not be troublesome as long as it is done within one’s means and not to show-off. From another perspective, an event such as this can strengthen family bonds with the pure intention to treat the guests with a nice simple feast. Now isn’t that wonderful? Whatever it is, being moderate is the best. May Allah protect us from ‘riak’ and any other ill intentions. Wallahualam.

 

As for Fairy Godmom pulak, MY SON Dpt buat sekali. Then later we met ustaz & ustazah yg ada 8 org cucu and they told us yg cucu dia genius smua siap tadika dah confident nak pegi bank..hehe. They told us cukur la sebanyak 7 kali untuk kasi baby pandai. That’s what they did to all their grandchildren. So masa my son, sayang nak cukur sbb RISAU sgt what if xtumbuh? atau lambat tumbuh so terpaksa buat sekali je.. but Fairy Godmom sgt determined.. next baby nak cukur 7 kali . bila dapat 2nd child, my daughter plak sempat buat 2 kali je..haha..not determined enough I guess sbb baby girl kan? xsabar nak bg pakai hairclips bagai n takut sangat org Tanya” ni girl ke boy?’ haha so sempat buat 2 kali saja. the 3rd one, finally buat 7 kali cukur. cukur lepas 1 week ada rambut baru tumbuh sikit2.. cukur lagi..after 1 week.. cukur lagi..so I noticed memang betul ustazah tu cakap. Yg num 3 ni mcm genius sket. She’s faster than her siblings..cakap pon potpet non stop, ideas pon banyak..haha (kalau nak cerita ni kena another chapter.) and rambut pon cantik.. walaupon risau sgt nanti rambut keras la, apa la but sebenarnya ok je.cantik je rambut dia.. plus I xfaham mcm mana cukur 7 kali tu boleh bagi anak pandai but I guess, somehow process cukur tu stimulates otak kot.. Yg paling penting cukur la even though sekali je sbb not only dapat pahala n it’s something dituntut oleh agama, dapat pulak anak yg pandai and juga for health reasons. Nampak sgt agama Islam mmg suruh sbb ada reasons yg sometimes manusia mcm kita ni xmampu nak fikir pon and kita rasa apa yg kita buat dah the best padahal kalau xikut macam sangat rugi…sangat RUGI..

 

 

Credit to Puan Nusaybah Anuwar at http://farmasimaya.com/
 
Credit to 126 Photos for the picture. Raisa Adelia pon dah tadika skrg. Gambar tu masa akikah dia dulu & cradle by us la ..Make A Wish Event
ok ni article in Bahasa Melayu pula

Ada banyak pendapat dan pandangan tentang mencukur rambut bayi yang baru lahir. Ramai yang menganggap apabila rambut si kecil dicukur, ia akan tumbuh dengan lebih lebat, cepat dan cantik. Tetapi, ada juga yang menyatakan bahawa, rambut bayi akan berkurangan dan lambat tumbuh.

Yang mana satu? Penting ke semua ni?

Menurut perspektif Islam pula Rasulullah s.a.w. bersabda,

Tiap-tiap anak itu tergadai dengan akikahnya yang disembelih untuk dia ketika hari ketujuh dan dicukur, lalu diberi nama.”

(Hadis Riwayat Ahmad dan At-Tirmidzi)

Mengikut sunah, apa yang dilakukan oleh Baginda kepada cucunya, Hasan dan Husin, apabila jatuh hari ketujuh diadakan aqiqah adalah memberikan nama dan mencukur rambut mereka berdua. Rambut tersebut ditimbang dan disamakan dengan nilai perak dan kemudiannya disedekahkan kepada fakir miskin.

Walaubagaimanapun, ulama hari ini menyatakan, emas boleh digunakan bagi menggantikan perak. Bahkan, mengikut Islam juga, pada hari ketujuh akan dilakukan tahnik.

Sebelum itu, kenapa penting untuk mencukur rambut bayi yang baru lahir?

Kulit kepala bayi akan membawa bersama bahan gris dan lemak dari rahim ibu yang melekat semasa proses kelahiran berlaku. Ia hanya boleh dibersihkan dengan sempurna dengan cara mencukur rambut bayi tersebut. Islam menggalakkan amalan mencukur rambut bayi sehingga botak supaya segala kekotoran yang keluar daripada rahim dapat dibuang dan membolehkan rambut baru tumbuh semula dengan sihat.

Selain akan membuat si kecil berasa sejuk dan lebih selesa dengan kepala yang ringan, bayi yang mengalami gangguan kulit kepala akan lebih mudah dipantau. Ada juga bayi yang mengalami kulitbkepala bersisik atau cradle cap yang teruk. Tindakan mencukur juga akan memudahkan tugas doktor untuk melakukan pemeriksaan dan rawatan yang sewajarnya.

Cara-cara mencukur rambut bayi :

1. Sediakan barang-barang keperluan mencukur seperti besen berisi air suam, pisau cukur, cairan antiseptik, putik kapas (cotton buds) dan 2 helai tuala kecil.

2. Bersihkan rambut bayi dengan syampu untuk mengelakkan berlakunya jangkitan jika terjadinya luka semasa sedang mencukur

3. Pegang bayi dalam posisi kepalanya di siku agar tidak ada bahagian kepala yang terhalang semasa proses mencukur

4. Usahakan keadaan seselesa yang mungkin untuk anda dan bayi supaya si kecil tidak berasa kepanasan atau terganggu dengan bunyi bising

5. Basahkan rambut bayi dengan air suam menggunakan lampin atau kapas muka, jangan terlalu basah tetapi cukup sekadar melembapkannya sahaja

6. Gunting dahulu sedikit demi sedikit rambut bayi sehingga menjadi sangat pendek agar kelak mudah untuk dilakukan proses mencukur

7. Regangkan lipatan kulit kepala bayi dengan jari telunjuk dan jari tengah, kemudian barulah cukur rambut bayi secara perlahan-lahan sambil diselang-selikan dengan membersihkan saki baki rambut pada pisau yang digunakan dengan air suam

8. Mulakan dengan keadaan kepala ke atas, diikuti dengan menterbalikkan bayi dalam keadaan kepala ke belakang seperti meniarap tetapi dengan sebelah tangan yang memangku tubuh bayi di atas ribaan untuk memudahkan bahagian yang sukar dilihat

9. Sekiranya berlaku luka, keringkan kepala bayi terlebih dahulu sebelum menyapukan ubat antiseptik pada kawasan luka dengan putik kapas untuk mengelakkan jangkitan kuman

Mudah kan?Menurut kata-kata orang tua, lepas dah siap bercukur, boleh diletakkan daun asin (ada yang panggil cekur manis) yang telah dilumatkan pada kepala bayi untuk menyejukkan.

Ada juga, malah ramai ibubapa hari ini yang mengadakan majlis khas untuk mencukur rambut bayi, dengan disertai alunan marhaban, selawat dan berzanji sambil bayi didukung oleh penjaga sambil dicukur sedikit demi sedikit oleh para hadirin yang hadir.

Namun apa yang menjadikan amalan itu bukan sunnah apabila rambut bayi itu tidak dicukur sepenuhnya selepas majlis itu dan tiada pahala diperoleh daripada hanya mengunting sedikit sahaja rambut bayi yang baru lahir itu.

Memang tidak cukur masa majlis itu, kalau cukur masa itu berdarah kepala budak, guntinglah sedikit-sedikit… lepas orang balik cukur semua rambut jadilah ia sunnah. Sebaiknya rambut bayi yang dicukur itu ditimbang dan jumlah berat timbangan itu disamakan dengan harga emas atau perak. Jumlah berat rambut itu sekian sekian gram kemudian kita tengok emas atau perak berapa harganya ikut gram rambut itu, jumlahnya itu kita sedekah kepada yang memerlukan

-Ustaz Azhar Idrus-

Dari sudut lain, ia sangat bagus untuk mengeratkan hubungan sesama keluarga serta jiran tetangga yang sama-sama datang bertandang mengucapkan tahniah atas kelahiran baru tersebut. Sekadar dengan niat menjamu hidangan kepada tetamu dan hadirin.

 

 

Majlis Cukur Jambul & Skim bayaran installment /ansuran

Assalamualaikum mommies & daddies ( jarang la bapak baca blog kan? but if u do, wow..great)

I was wondering… kadang2 Majlis Cukur Jambul ni macam perlukan budget yang besar jugak kan? Seeloknya kita buat ikut kemampuan kita and of course kemampuan tu subjective. Some parents rasa buaian / cradle RM5K berbaloi & mampu milik. Sesetengah yang lain maybe rasa cukup buat event akikah ikut sunat yg dituntut saja pon dah memadai. Ada sesetengah parents ( macam FGM..HEHE) rasa yang akikah, cukur jambul & berendoi ni perlu celebrate sebab it’s a very important event plus akikah, berendoi/ naik buaian atau cukur jambul ni once in a lifetime sama macam wedding jugak. Jadi untuk yang mampu, apa salahnya kita celebrate / meraikan anugerah yang Allah kurniakan.

Some parents have to wait 7-8 years baru dapat baby. Ada yg tunggu tapi sampai sekarang xde rezeki. Ada yg nasib baik, dapat sampai 7-8 orang..wow! Alhamdulillah & walau apapon, kita mesti bersyukur atas apa yang Allah dah tentukan sebab ada hikmah and “Tidak Allah jadikan sesuatu dengan sia-sia”.

Mestilah sangat happy dapat baby kan? especially ada yang dah tunggu lama. Nak celebrate buat Birthday kena tunggu setahun…haha. Yang penting buat sunat yg dituntut dulu ( penamaan, tahnik, cukur rambut & diakikahkan ) pada hari ke7,14, 21 and so on.

yang tu basic. yang berendoi / naik buaian ni apa pulak? It’s more on our Malay culture. To celebrate and untuk kenalkan baby kita to everyone. Ada marhaban / selawat /doa untuk kesejahteraan baby dunia akhirat. It’s more untuk celebrate la lebih kurang and tangkap gambar ni nanti boleh simpan utk wedding montage anak kita esok.. don’t freak out ok.lambat lagi..haha

FGM rasa mcm nak lessen burden parents untuk celebrate akikah, berendoi, naik buaian & cukur jambul ni. Ok x kalau Make A Wish Event introduce installment to help parents. Kadang2 mak2 la teringin nak buaian cantik, exclusive, safe and comfortable untuk baby. Ada setengah mak yang dah teringin and mengidam buaian ni masa tengah pregnant lagi. So FGM rasa nak tulong make their wishes come true. We shall introduce an installment scheme without interest ( xde riba ye.) Ni semua mentor FGM punya pasal, Dr. Azizan Osman. Dr. Azizan cakap, walau apa yg kita buat kita mesti fikir macam mana we can add value to others and senang kan org sekeliling kita, nanti Allah pon tolong kita balik, InsyaAllah.

Macam ok x? Senang sikit kan? Parents boleh start bayar monthly sikit2 (RM150-300 a month)sebelum event. Tapi kena plan awal..and buaian berendoi boleh pilih yang suit your budget.

Kalau ada yang interested, boleh la whatsapp FGM (019 342 7072) untuk discuss further

-Your very own Fairy Godmom

ps: mcm best je tulis blog ni rupanya..haha

 

 

 

 

 

 

 

image

We don’t want u to feel frustrated for not having the right cradle /buaian berendoi for your precious newborn’s big day.

We have clients who have booked our service right after knowing that she’s pregnant. 😳 She did it because she was frustrated that she couldn’t get the cradle / buaian berendoi that she wanted for her previous child as we were fully booked that whole month.

so book early to avoid disappointment as we only have 1 set of cradle for each design. plus, we are having our ONCE A YEAR PROMOTION now..

Don’t miss out on this offer. You have until 31st December 2015 to book your slots before promotion ends. Attractive giveaways awaits..

#cukurjambul #akikah #aqiqah #cukurjambuldanaqiqah #cradle #akikahcukurjambul #buaian #buaianberendoi #naikbuaian #namingceremony #fullmonth #cradlekl #babyshower #babycrib #promosibuaian #cradlepromo2016 #pelaminbaby #pelamin #makeawish #majlisakikah #malayweddingguide #malaysiaeventcompany

Expecting a baby?

Can't wait to see your baby?
Can’t wait to see those tiny little feet ? We got good news for u☺️
Whatsapp us for inquiries:
019 342 7072
@makeawishevent
#akikah #aqiqah #majlisakikah #cradle #cradlekl #cradleforrent #babycrib #promosibuaian2016 #cradlepromo2016 #pregnant #naikbuaian #namingceremony #babyshower #poppingoutsoon #aqiqahcukurjambul #cukurjambul #cukurjambulbaby #expecting #cukurjambuldanaqiqah

New Year Promotions 2016

12235086_986031124776414_267974670280796160_n

Giving birth is not an easy task, I know, gone through it 3 times. Magically, the pain vanishes the moment you look at those pair of beautiful eyes and fall in love all over again. You want to give the whole world and all the best things in life. We understand that and we believe you should. Your child deserves the best and we are here to make your wish come true.

After all the pain and sleepless nights, going though confinement in a strict routine drenched in jamu, stuffed with garlic, ginger, tied up in bengkung, rationed food and deprived of comfort, don’t you think you deserve to be pampered and wishes granted? You should celebrate… and what better way than to give yourself and your child a timeles and beautiful cradle to celebrate your child’s first momentous event i.e. aqiqah, berendoi, naik buaian, naming ceremony, full month, tahnik & cukur jambul. If you are in KL & Selangor we have good news for you. We’re having our ONCE-A-YEAR Cradle Promotions now till 31st December 2015. Your events can be from now till end of next year, 31st December 2016. Whatsapp your Fairy Godmom for details. What are you waiting for? You definitely do not want to miss this. My magic wand is waiting..,
whatsapp:0193427072
Hurry! First 10 clients will receive RM700 worth of giveaways

Promosi Buaian Berendoi 2016

advert 2Tau x beranak tu sakit? haha.. what a question. Sangat kan?
Lps tu kena torture berpantang la pulak. The only thing I like is the urut pagi petang part.. hehe. The rest sgt azab, tambah lg xcukup tido nak jaga baby n nak pam susu etc. Kalau nasib baik dot husband yg tulong burp kan baby, Alhamdulillah, at least lega sikit kan? yg kerja pulak, nak kena start buat stock susu yg sgt byk utk prepare nanti dah keje nak ensure susu cukup utk baby. Huish, tough job kan? Respect sgt mak kita zaman dulu. Dah la xde pakai epidural. mmg stylo.
Dah beranak penat2, dah pantang bengkung jamu mcm kedai rempah ratus, mestila nk reward diri sendiri and anak yg kita tunggu2 tu. Org pon xsabar nk visit, nak tengok baby n mak dia skali. Mestilah nak cantik kan?
Mestilah nak celebrate Merdeka sbb pantang dah habis and of couse paling penting nk buat Sunat yang dituntut iaitu akikah, penamaan dan cukur rambut. tahnik skali pon penting. At the same time, mestilah nak tangkap gambar posing sana sini kan?
Best x kalau ada cradle / buaian berendoi yg cantik utk letak baby tu ? Yg ni bukan la sunat, more to adat melayu je. Gambar baby kat cradle tu eaok boleh la post kat wedding montage dia, sure dia nangis tengok masa dah besar pengorbanan parents dia yg cuba nak bg the best things in life. ha dah terbayang plak wedding day dia, don’t worry lambat lagi.
Kami dari dulu xpernah nak bagi discount banyak2 sbb we believe in providing the best service and pakai barang berkualiti. Kain yg org guna buat baju, kitorg buat backdrop.. mmg mahal tp xpe sbb yg penting client happy. So sapa yg plan nak buat akikah tahun depan 2016, boleh la whatsapp kami di 0193427072 utk dapat price list n discount up to 50%. Tapi xde la murah sgt harga sbb like I mentioned earlier, kualiti lebih penting. ok 10 terawal yg booking akan dapat RM700 worth hadiah yg sgt best dari Fairy Godmom..nak ke Nak?

Aqiqah (Translated in Bahasa Malaysia)

‘Aqiqah (Bahasa Arab: عقيقه‎) ialah penyembelihan haiwan ternakan yang dilakukan untuk anak yang baru lahir sebagai tanda bersyukur kepada Allah. Perkataan aqiqah dari kata al-Iqqah bererti rambut makhluk yang baru dilahirkan, baik manusia atau binatang. Aqiqah afdhal dilakukan dalam tempoh seminggu selepas kelahiran.

Hukum aqiqah menurut pendapat yang paling kuat ialah sunat muakkad. Sebagaimana sabda Nabi s.a.w kepada Fatimah ketika mengaqiqahkan Hasan:

“Hai Fatimah!, cukurlah rambutnya dan bersedekahlah dengan perak kepada orang-orang miskin seberat timbangan (rambutnya). Mereka berdua lalu menimbangnya, adalah timbangannya waktu itu seberat satu dirham atau sebahagian dirham”.
Syarat yang afdhal untuk anak lelaki ialah dua ekor kambing yang cukup syarat; sampai umur, tidak cacat, milik mutlak. Manakala bagi anak perempuan satu ekor. Hadith dari Ummu Khazr al-Ka’biyah berkata: Aku pernah mendengar Rasulullah bersabda:

Maksudnya: “Untuk anak lelaki dua ekor kambing yang mirip (sebaya dan seumur), dan untuk anak perempuan satu ekor”.
Aqiqah boleh dilakukan serentak di atas bahagian yang sama dengan korban. Pada hari aqiqah disunatkan anak yang baru lahir diberi nama yang bagus dan dicukur rambutnya serta bersedekah seberat timbangan rambutnya (bagi yang mampu) dengan perak.

Aqiqah

What is Aqiqah?

`Aqīqah, “Aqeeqa”, “Aqeeqah” or Akika (Arabic: عقيقة) is the Islamic tradition of the sacrifice of an animal on the occasion of a child’s birth. It is widely performed by Muslims and it is considered sunnah to slaughter one sheep for the baby girl and two sheep for the baby boy. Aqiqah is a Sunnat al Mu’akkadah (confirmed sunnah). If the guardian of the child is capable of slaughtering two sheep for a baby boy and one sheep for a female child, he should do it. Muhammad SAW said : “A baby is being pledged for his Aqiqah, sacrifice is made for him on the seventh day, his head is shaved, and a name is given him”. If one cannot slaughter on the seventh day, one may slaughter on the fourteenth day or on the twenty-first day. If one is not capable of doing so, then one may slaughter any time before the puberty of the child

The performance of Aqiqah is highly encouraged. It is to be performed by the parents or the guardians of the child. Prophet Muhammad (peace be upon him) and his companions used to perform Aqiqah when they were bestowed with a newborn.

When Should Aqiqah be Performed?

The best time to perform Aqiqah is on the seventh day after the birth of the baby.

What is the Purpose of Aqiqah?

There are many benefits in the performance of Aqiqah. One is the announcing the birth of the baby. Being bestowed a child is a great blessing from the Creator. Another purpose is inviting family members, neighbors, and friends to celebrate the blessed occasion. The poor should be included in the celebration by offering them food and meat served on this occasion.

Types of animals to be sacrificed

The following is a hadith of the Prophet Muhammad (peace be upon him) where he advised Aqiqah of a goat/sheep.

The Prophet of Allah (peace be upon him) said: Two sheep which resemble each other are to be sacrificed for a boy and one for a girl.

The condition of the animal for aqiqah

The condition of the animals in Aqiqah is the same as the conditions for the animals in Qurban. The animals to be slaughtered must be a goats, cows or camels. For camels, it must be older than 6 years, for cows the age must be older than 3 years and for goats, it must be older than 2 years. They must be free from any form of handicap such as being blind, sick, limp or undernourished. The animals must be slaughtered in the appropriate humane ways.

Pertubuhan Nur Hati a.k.a Rumah Perlindungan Nur Hati

Pertubuhan Nur Hati Kenduri Kesyukuran with a difference #akikah #cradle #buaianberendoi Cukur jambul

Pertubuhan Nur Hati
Kenduri Kesyukuran with a difference #akikah #cradle #buaianberendoi Cukur jambul

12096013_10154395100382178_3910560974956668362_n

Pertubuhan Kebajikan Nur Hati. Ramai baby yg dibuang atau dihantar oleh parents sendiri yg xsanggup bela. Mostly babies & toddlers. Youngest child is 3 days old but the numbers keep on changing as police or JKM will send some of the babies there bila ada kes buang baby or the baby’s mother without husband will send them there. Respect sgt owner ni Umi & anaknya En Zaid yg bela anak2 ni like their own. according to my client, this guy buat business wedding/event planner & they channel whatever they make utk tulong raise these kids. If ada yg can help and if U can derma susu, nestum, pampers,makanan or even bg duit. U can visit tempat ni and verify kalau nak.( lg bagus sbb u can help to tell others about this place & see how u can help the). for those yg nk donate:
Pn Noor Jamaliah Sharifuddin (founder) En. Zaid (anak) 01132313138
No.2, Jalan Rasmi 11, Taman Rasmi Jaya, Ampang, Selangor.
CIMB 8600769854
BSN 14100-41-00016617-7
share pls semoga Allah membalas budi anda semua.
In the pics, volunteers yg jaga babies/toddlers n some of them dah besar. yg tepi cradle by @makeawishevent tu caretaker derang Pn Jamaliah @Umi.
‪#‎pertubuhankebajikannurhati‬ ‪#‎cradle‬ by Make A Wish Event(instagram:@makeawishevent fb: Cradle/Buai by Make A Wish Babies ‪#‎akikah‬ ‪#‎aqiqah‬ ‪#‎cradlemalaysia‬ ‪#‎cradlekl‬ ‪#‎cradlebuaian‬ ‪#‎cradleselangor‬ ‪#‎buaianberendoi‬ ‪#‎buaiancukurjambul‬ ‪#‎naikbuaian‬ ‪#‎namingceremony‬ ‪#‎rumahperlindungannurhati‬ ‪#‎babycrib‬ ‪#‎majlisakikah‬ ‪#‎cukurjambul‬ ‪#‎cukurjambuldanaqiqah‬ ‪#‎kendurikesyukuranwithadifference‬

akikah berendoi cukur jambul rumah nur hati buaian majlis kesyukuran

The Little Mermaid cradle for Aysha & The Sailor Boat or Ship for Carl


u can read more here:

http://wwwaj601.blogspot.my/2013/08/lawatan-ke-rumah-kebajikan-nur-hati.html?m=1