Majlis Cukur Jambul & Skim bayaran installment /ansuran

Assalamualaikum mommies & daddies ( jarang la bapak baca blog kan? but if u do, wow..great)

I was wondering… kadang2 Majlis Cukur Jambul ni macam perlukan budget yang besar jugak kan? Seeloknya kita buat ikut kemampuan kita and of course kemampuan tu subjective. Some parents rasa buaian / cradle RM5K berbaloi & mampu milik. Sesetengah yang lain maybe rasa cukup buat event akikah ikut sunat yg dituntut saja pon dah memadai. Ada sesetengah parents ( macam FGM..HEHE) rasa yang akikah, cukur jambul & berendoi ni perlu celebrate sebab it’s a very important event plus akikah, berendoi/ naik buaian atau cukur jambul ni once in a lifetime sama macam wedding jugak. Jadi untuk yang mampu, apa salahnya kita celebrate / meraikan anugerah yang Allah kurniakan.

Some parents have to wait 7-8 years baru dapat baby. Ada yg tunggu tapi sampai sekarang xde rezeki. Ada yg nasib baik, dapat sampai 7-8 orang..wow! Alhamdulillah & walau apapon, kita mesti bersyukur atas apa yang Allah dah tentukan sebab ada hikmah and “Tidak Allah jadikan sesuatu dengan sia-sia”.

Mestilah sangat happy dapat baby kan? especially ada yang dah tunggu lama. Nak celebrate buat Birthday kena tunggu setahun…haha. Yang penting buat sunat yg dituntut dulu ( penamaan, tahnik, cukur rambut & diakikahkan ) pada hari ke7,14, 21 and so on.

yang tu basic. yang berendoi / naik buaian ni apa pulak? It’s more on our Malay culture. To celebrate and untuk kenalkan baby kita to everyone. Ada marhaban / selawat /doa untuk kesejahteraan baby dunia akhirat. It’s more untuk celebrate la lebih kurang and tangkap gambar ni nanti boleh simpan utk wedding montage anak kita esok.. don’t freak out ok.lambat lagi..haha

FGM rasa mcm nak lessen burden parents untuk celebrate akikah, berendoi, naik buaian & cukur jambul ni. Ok x kalau Make A Wish Event introduce installment to help parents. Kadang2 mak2 la teringin nak buaian cantik, exclusive, safe and comfortable untuk baby. Ada setengah mak yang dah teringin and mengidam buaian ni masa tengah pregnant lagi. So FGM rasa nak tulong make their wishes come true. We shall introduce an installment scheme without interest ( xde riba ye.) Ni semua mentor FGM punya pasal, Dr. Azizan Osman. Dr. Azizan cakap, walau apa yg kita buat kita mesti fikir macam mana we can add value to others and senang kan org sekeliling kita, nanti Allah pon tolong kita balik, InsyaAllah.

Macam ok x? Senang sikit kan? Parents boleh start bayar monthly sikit2 (RM150-300 a month)sebelum event. Tapi kena plan awal..and buaian berendoi boleh pilih yang suit your budget.

Kalau ada yang interested, boleh la whatsapp FGM (019 342 7072) untuk discuss further

-Your very own Fairy Godmom

ps: mcm best je tulis blog ni rupanya..haha

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s