Majlis Cukur Jambul & Skim bayaran installment /ansuran

Assalamualaikum mommies & daddies ( jarang la bapak baca blog kan? but if u do, wow..great)

I was wondering… kadang2 Majlis Cukur Jambul ni macam perlukan budget yang besar jugak kan? Seeloknya kita buat ikut kemampuan kita and of course kemampuan tu subjective. Some parents rasa buaian / cradle RM5K berbaloi & mampu milik. Sesetengah yang lain maybe rasa cukup buat event akikah ikut sunat yg dituntut saja pon dah memadai. Ada sesetengah parents ( macam FGM..HEHE) rasa yang akikah, cukur jambul & berendoi ni perlu celebrate sebab it’s a very important event plus akikah, berendoi/ naik buaian atau cukur jambul ni once in a lifetime sama macam wedding jugak. Jadi untuk yang mampu, apa salahnya kita celebrate / meraikan anugerah yang Allah kurniakan.

Some parents have to wait 7-8 years baru dapat baby. Ada yg tunggu tapi sampai sekarang xde rezeki. Ada yg nasib baik, dapat sampai 7-8 orang..wow! Alhamdulillah & walau apapon, kita mesti bersyukur atas apa yang Allah dah tentukan sebab ada hikmah and “Tidak Allah jadikan sesuatu dengan sia-sia”.

Mestilah sangat happy dapat baby kan? especially ada yang dah tunggu lama. Nak celebrate buat Birthday kena tunggu setahun…haha. Yang penting buat sunat yg dituntut dulu ( penamaan, tahnik, cukur rambut & diakikahkan ) pada hari ke7,14, 21 and so on.

yang tu basic. yang berendoi / naik buaian ni apa pulak? It’s more on our Malay culture. To celebrate and untuk kenalkan baby kita to everyone. Ada marhaban / selawat /doa untuk kesejahteraan baby dunia akhirat. It’s more untuk celebrate la lebih kurang and tangkap gambar ni nanti boleh simpan utk wedding montage anak kita esok.. don’t freak out ok.lambat lagi..haha

FGM rasa mcm nak lessen burden parents untuk celebrate akikah, berendoi, naik buaian & cukur jambul ni. Ok x kalau Make A Wish Event introduce installment to help parents. Kadang2 mak2 la teringin nak buaian cantik, exclusive, safe and comfortable untuk baby. Ada setengah mak yang dah teringin and mengidam buaian ni masa tengah pregnant lagi. So FGM rasa nak tulong make their wishes come true. We shall introduce an installment scheme without interest ( xde riba ye.) Ni semua mentor FGM punya pasal, Dr. Azizan Osman. Dr. Azizan cakap, walau apa yg kita buat kita mesti fikir macam mana we can add value to others and senang kan org sekeliling kita, nanti Allah pon tolong kita balik, InsyaAllah.

Macam ok x? Senang sikit kan? Parents boleh start bayar monthly sikit2 (RM150-300 a month)sebelum event. Tapi kena plan awal..and buaian berendoi boleh pilih yang suit your budget.

Kalau ada yang interested, boleh la whatsapp FGM (019 342 7072) untuk discuss further

-Your very own Fairy Godmom

ps: mcm best je tulis blog ni rupanya..haha

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

image

We don’t want u to feel frustrated for not having the right cradle /buaian berendoi for your precious newborn’s big day.

We have clients who have booked our service right after knowing that she’s pregnant. 😳 She did it because she was frustrated that she couldn’t get the cradle / buaian berendoi that she wanted for her previous child as we were fully booked that whole month.

so book early to avoid disappointment as we only have 1 set of cradle for each design. plus, we are having our ONCE A YEAR PROMOTION now..

Don’t miss out on this offer. You have until 31st December 2015 to book your slots before promotion ends. Attractive giveaways awaits..

#cukurjambul #akikah #aqiqah #cukurjambuldanaqiqah #cradle #akikahcukurjambul #buaian #buaianberendoi #naikbuaian #namingceremony #fullmonth #cradlekl #babyshower #babycrib #promosibuaian #cradlepromo2016 #pelaminbaby #pelamin #makeawish #majlisakikah #malayweddingguide #malaysiaeventcompany

Expecting a baby?

Can't wait to see your baby?
Can’t wait to see those tiny little feet ? We got good news for u☺️
Whatsapp us for inquiries:
019 342 7072
@makeawishevent
#akikah #aqiqah #majlisakikah #cradle #cradlekl #cradleforrent #babycrib #promosibuaian2016 #cradlepromo2016 #pregnant #naikbuaian #namingceremony #babyshower #poppingoutsoon #aqiqahcukurjambul #cukurjambul #cukurjambulbaby #expecting #cukurjambuldanaqiqah

New Year Promotions 2016

12235086_986031124776414_267974670280796160_n

Giving birth is not an easy task, I know, gone through it 3 times. Magically, the pain vanishes the moment you look at those pair of beautiful eyes and fall in love all over again. You want to give the whole world and all the best things in life. We understand that and we believe you should. Your child deserves the best and we are here to make your wish come true.

After all the pain and sleepless nights, going though confinement in a strict routine drenched in jamu, stuffed with garlic, ginger, tied up in bengkung, rationed food and deprived of comfort, don’t you think you deserve to be pampered and wishes granted? You should celebrate… and what better way than to give yourself and your child a timeles and beautiful cradle to celebrate your child’s first momentous event i.e. aqiqah, berendoi, naik buaian, naming ceremony, full month, tahnik & cukur jambul. If you are in KL & Selangor we have good news for you. We’re having our ONCE-A-YEAR Cradle Promotions now till 31st December 2015. Your events can be from now till end of next year, 31st December 2016. Whatsapp your Fairy Godmom for details. What are you waiting for? You definitely do not want to miss this. My magic wand is waiting..,
whatsapp:0193427072
Hurry! First 10 clients will receive RM700 worth of giveaways

Promosi Buaian Berendoi 2016

advert 2Tau x beranak tu sakit? haha.. what a question. Sangat kan?
Lps tu kena torture berpantang la pulak. The only thing I like is the urut pagi petang part.. hehe. The rest sgt azab, tambah lg xcukup tido nak jaga baby n nak pam susu etc. Kalau nasib baik dot husband yg tulong burp kan baby, Alhamdulillah, at least lega sikit kan? yg kerja pulak, nak kena start buat stock susu yg sgt byk utk prepare nanti dah keje nak ensure susu cukup utk baby. Huish, tough job kan? Respect sgt mak kita zaman dulu. Dah la xde pakai epidural. mmg stylo.
Dah beranak penat2, dah pantang bengkung jamu mcm kedai rempah ratus, mestila nk reward diri sendiri and anak yg kita tunggu2 tu. Org pon xsabar nk visit, nak tengok baby n mak dia skali. Mestilah nak cantik kan?
Mestilah nak celebrate Merdeka sbb pantang dah habis and of couse paling penting nk buat Sunat yang dituntut iaitu akikah, penamaan dan cukur rambut. tahnik skali pon penting. At the same time, mestilah nak tangkap gambar posing sana sini kan?
Best x kalau ada cradle / buaian berendoi yg cantik utk letak baby tu ? Yg ni bukan la sunat, more to adat melayu je. Gambar baby kat cradle tu eaok boleh la post kat wedding montage dia, sure dia nangis tengok masa dah besar pengorbanan parents dia yg cuba nak bg the best things in life. ha dah terbayang plak wedding day dia, don’t worry lambat lagi.
Kami dari dulu xpernah nak bagi discount banyak2 sbb we believe in providing the best service and pakai barang berkualiti. Kain yg org guna buat baju, kitorg buat backdrop.. mmg mahal tp xpe sbb yg penting client happy. So sapa yg plan nak buat akikah tahun depan 2016, boleh la whatsapp kami di 0193427072 utk dapat price list n discount up to 50%. Tapi xde la murah sgt harga sbb like I mentioned earlier, kualiti lebih penting. ok 10 terawal yg booking akan dapat RM700 worth hadiah yg sgt best dari Fairy Godmom..nak ke Nak?

Aqiqah (Translated in Bahasa Malaysia)

‘Aqiqah (Bahasa Arab: عقيقه‎) ialah penyembelihan haiwan ternakan yang dilakukan untuk anak yang baru lahir sebagai tanda bersyukur kepada Allah. Perkataan aqiqah dari kata al-Iqqah bererti rambut makhluk yang baru dilahirkan, baik manusia atau binatang. Aqiqah afdhal dilakukan dalam tempoh seminggu selepas kelahiran.

Hukum aqiqah menurut pendapat yang paling kuat ialah sunat muakkad. Sebagaimana sabda Nabi s.a.w kepada Fatimah ketika mengaqiqahkan Hasan:

“Hai Fatimah!, cukurlah rambutnya dan bersedekahlah dengan perak kepada orang-orang miskin seberat timbangan (rambutnya). Mereka berdua lalu menimbangnya, adalah timbangannya waktu itu seberat satu dirham atau sebahagian dirham”.
Syarat yang afdhal untuk anak lelaki ialah dua ekor kambing yang cukup syarat; sampai umur, tidak cacat, milik mutlak. Manakala bagi anak perempuan satu ekor. Hadith dari Ummu Khazr al-Ka’biyah berkata: Aku pernah mendengar Rasulullah bersabda:

Maksudnya: “Untuk anak lelaki dua ekor kambing yang mirip (sebaya dan seumur), dan untuk anak perempuan satu ekor”.
Aqiqah boleh dilakukan serentak di atas bahagian yang sama dengan korban. Pada hari aqiqah disunatkan anak yang baru lahir diberi nama yang bagus dan dicukur rambutnya serta bersedekah seberat timbangan rambutnya (bagi yang mampu) dengan perak.

Aqiqah

What is Aqiqah?

`Aqīqah, “Aqeeqa”, “Aqeeqah” or Akika (Arabic: عقيقة) is the Islamic tradition of the sacrifice of an animal on the occasion of a child’s birth. It is widely performed by Muslims and it is considered sunnah to slaughter one sheep for the baby girl and two sheep for the baby boy. Aqiqah is a Sunnat al Mu’akkadah (confirmed sunnah). If the guardian of the child is capable of slaughtering two sheep for a baby boy and one sheep for a female child, he should do it. Muhammad SAW said : “A baby is being pledged for his Aqiqah, sacrifice is made for him on the seventh day, his head is shaved, and a name is given him”. If one cannot slaughter on the seventh day, one may slaughter on the fourteenth day or on the twenty-first day. If one is not capable of doing so, then one may slaughter any time before the puberty of the child

The performance of Aqiqah is highly encouraged. It is to be performed by the parents or the guardians of the child. Prophet Muhammad (peace be upon him) and his companions used to perform Aqiqah when they were bestowed with a newborn.

When Should Aqiqah be Performed?

The best time to perform Aqiqah is on the seventh day after the birth of the baby.

What is the Purpose of Aqiqah?

There are many benefits in the performance of Aqiqah. One is the announcing the birth of the baby. Being bestowed a child is a great blessing from the Creator. Another purpose is inviting family members, neighbors, and friends to celebrate the blessed occasion. The poor should be included in the celebration by offering them food and meat served on this occasion.

Types of animals to be sacrificed

The following is a hadith of the Prophet Muhammad (peace be upon him) where he advised Aqiqah of a goat/sheep.

The Prophet of Allah (peace be upon him) said: Two sheep which resemble each other are to be sacrificed for a boy and one for a girl.

The condition of the animal for aqiqah

The condition of the animals in Aqiqah is the same as the conditions for the animals in Qurban. The animals to be slaughtered must be a goats, cows or camels. For camels, it must be older than 6 years, for cows the age must be older than 3 years and for goats, it must be older than 2 years. They must be free from any form of handicap such as being blind, sick, limp or undernourished. The animals must be slaughtered in the appropriate humane ways.

Pertubuhan Nur Hati a.k.a Rumah Perlindungan Nur Hati

Pertubuhan Nur Hati Kenduri Kesyukuran with a difference #akikah #cradle #buaianberendoi Cukur jambul

Pertubuhan Nur Hati
Kenduri Kesyukuran with a difference #akikah #cradle #buaianberendoi Cukur jambul

12096013_10154395100382178_3910560974956668362_n

Pertubuhan Kebajikan Nur Hati. Ramai baby yg dibuang atau dihantar oleh parents sendiri yg xsanggup bela. Mostly babies & toddlers. Youngest child is 3 days old but the numbers keep on changing as police or JKM will send some of the babies there bila ada kes buang baby or the baby’s mother without husband will send them there. Respect sgt owner ni Umi & anaknya En Zaid yg bela anak2 ni like their own. according to my client, this guy buat business wedding/event planner & they channel whatever they make utk tulong raise these kids. If ada yg can help and if U can derma susu, nestum, pampers,makanan or even bg duit. U can visit tempat ni and verify kalau nak.( lg bagus sbb u can help to tell others about this place & see how u can help the). for those yg nk donate:
Pn Noor Jamaliah Sharifuddin (founder) En. Zaid (anak) 01132313138
No.2, Jalan Rasmi 11, Taman Rasmi Jaya, Ampang, Selangor.
CIMB 8600769854
BSN 14100-41-00016617-7
share pls semoga Allah membalas budi anda semua.
In the pics, volunteers yg jaga babies/toddlers n some of them dah besar. yg tepi cradle by @makeawishevent tu caretaker derang Pn Jamaliah @Umi.
‪#‎pertubuhankebajikannurhati‬ ‪#‎cradle‬ by Make A Wish Event(instagram:@makeawishevent fb: Cradle/Buai by Make A Wish Babies ‪#‎akikah‬ ‪#‎aqiqah‬ ‪#‎cradlemalaysia‬ ‪#‎cradlekl‬ ‪#‎cradlebuaian‬ ‪#‎cradleselangor‬ ‪#‎buaianberendoi‬ ‪#‎buaiancukurjambul‬ ‪#‎naikbuaian‬ ‪#‎namingceremony‬ ‪#‎rumahperlindungannurhati‬ ‪#‎babycrib‬ ‪#‎majlisakikah‬ ‪#‎cukurjambul‬ ‪#‎cukurjambuldanaqiqah‬ ‪#‎kendurikesyukuranwithadifference‬

akikah berendoi cukur jambul rumah nur hati buaian majlis kesyukuran

The Little Mermaid cradle for Aysha & The Sailor Boat or Ship for Carl


u can read more here:

http://wwwaj601.blogspot.my/2013/08/lawatan-ke-rumah-kebajikan-nur-hati.html?m=1

FREE GIVEWAY

Giveaway ! Your Fairy Godmother is giving out FREE RENTAL of Tinkerbell Cradle worth RM500 to one lucky winner. Follow these simple steps:
Step 1: Follow @makeawishevent on instagram
Step 2: Repost this ad
Step 3: Tag 3 of your friends and tag #makeawishevent9yrs@makeawishevent
T&C
1. Self pick up for events outside Klang Valley
2. Contest deadline: midnight 31st January 2015
3: Event before 2016
sagalabulamunchikaboo, good luck & spread the word pls

free rental Tinkerbell cradle buai buaian decoration cukur jambul akikah aqiqah baby newborn naming ceremony

free rental Tinkerbell cradle buai buaian decoration cukur jambul akikah aqiqah baby newborn naming ceremony

We are on instagram

.ig-b- { display: inline-block; }
.ig-b- img { visibility: hidden; }
.ig-b-:hover { background-position: 0 -60px; } .ig-b-:active { background-position: 0 -120px; }
.ig-b-v-24 { width: 137px; height: 24px; background: url(//badges.instagram.com/static/images/ig-badge-view-sprite-24.png) no-repeat 0 0; }
@media only screen and (-webkit-min-device-pixel-ratio: 2), only screen and (min–moz-device-pixel-ratio: 2), only screen and (-o-min-device-pixel-ratio: 2 / 1), only screen and (min-device-pixel-ratio: 2), only screen and (min-resolution: 192dpi), only screen and (min-resolution: 2dppx) {
.ig-b-v-24 { background-image: url(//badges.instagram.com/static/images/ig-badge-view-sprite-24@2x.png); background-size: 160px 178px; } }
Instagram